October 26, 2011

RENDANG DAGING






RENDANG DAGING

Bahan-Bahan:

1 kg daging
4 helai daun kunyit [sepatutnya dihiris halus tp kita hiris kasar krn nak jimat daun kunyit]
135ml minyak
500ml santan pekat
2 sd besar kerisik
garam dan gula secukup rasa


Bahan Blend:

cili kering ikut kepedasan sendiri
3 biji bawang besar
9 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 batang serai

Cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan blend dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Biarkan daging sebati dengan rempah di atas sebentar.
4. Masukkan santan, garam, gula dan biarkan kuah menjadi agak pekat.
5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
6. Biarkan sehingga naik minyak dan tutupkan api. 

No comments:

Post a Comment